Om att gå långsamt

Under ett försommarsamtal med min mångårige vän Roger kom vi in på det där med att gå långsamt kan vara en metod för att hantera stress. Både redan uppkommen stress och i förebyggande syfte.

Själv kom jag på det långsamma gåendets terapeutiska effekt mest av en tillfällighet för drygt 20 år sedan. Jag var på mitt första besök på den afrikanska kontinenten med anledning av att min dåvarande arbetsgivare hade skickat mig på kurs i Agadir i Marocko. Inte skickat mot min vilja, utan i bästa samförstånd.

Efter eftermiddag när vi hade en längre rast mellan två kurspass skulle jag gå till hotellrummet. När jag gick över den stenlagda gången inom på hotellområdet slog det mig att jag gick mycket fortare än vad det fanns anledning att göra. Jag slog av märkbart på takten och gick nästan överdrivet långsamt.

En överraskande ro infann sig nästan på en gång. Bara det att jag gick och rörde mig långsammare fick den gynnsamma effekten att jag kände mig lugnare. Stressen rann av mig och jag kunde fortsätta i ett behagligare tempo.

Det är konstigt att något så enkelt, närmast banalt, gjorde detta. Och det gör det fortfarande. När jag inser att jag är stressad eller uppskruvad tillämpar jag sedan dess samma knap. Jag går långsamt. Kanske överdrivet långsamt. Och det hjälper. Varje gång.

En utveckling av detta är att jag sedan flera år har en liten inplastad lapp på mitt kontor. Den fungerar ungefär som ett förspel till det där med att gå långsamt. Som ett litet verktyg som förhoppningsvis ger samma effekt när jag sitter stilla. På lappen står det ”det är inte bråttom”.

Den gör också nytta. Inte lika stor och inte lika påtaglig som det där med att gå långsamt. Men den hjälper mig att göra min mentala promenad lite långsammare.

Vid det där försommarsamtalet som jag och Roger hade resonerade vi om hur vi skulle ta oss ann den annalkande sommaren. Efter en stunds resonerande kom Roger på det – gå långsamt genom sommaren.

Jag argumenterar att det är en bra början, men att det gör lika stor nytta för välbefinnandet och stressbekämpningen oavsett årstid.

Prova själv när du känner dig stressad eller uppskruvad. Gå en liten promenad och gå den långsamt. Hjälper det dig också?